Vad ska man tänka på?

Att bestämma sig för vilken hantverkare man ska välja kan kännas som en djungel, men om du följer de här råden så blir det förhoppningsvis lite enklare att skilja agnarna från vetet. Ju bättre du kollar upp hantverkarna, desto större är chansen att du blir nöjd med ditt val!

Behövs bygglov?
En sak som kan vara bra att börja med redan innan du begär in offerter är att kolla upp om det krävs en bygganmälan eller bygglov för det du vill ha utfört. Det spar tid. Kontakta byggnadsnämnden i din kommun för mer information.

Jämför offerter
När du begär offert gäller det att du är tydlig med vad du vill ha hjälp med – annars är det svårt för hantverkaren att veta exakt vad denne lämnar offert på. Specificera arbete, material och vem som ska göra vad, till exempel om du eller hantverkaren ska köpa in materialet. Gör gärna en teckning av hur du vill att det färdiga resultatet ska se ut, eller bifoga ett foto.

Begär in offerter från ett antal olika firmor så att du kan jämföra priser och erbjudanden. Ställ de olika offerterna mot varandra och se vilken som är den bästa dealen för dig. Tänk på att billigast inte alltid är bäst.
Studera offerter och avtal noggrant.
Undersök företaget
För att kontrollera att firman du funderar på att anlita är seriös och pålitlig finns det flera saker du kan göra. Börja med att kontakta Skatteverket för att se om företaget har F-skattesedel, är momsregistrerat och betalar skatt för sina anställda. Hos Kronofogden kan du få reda på om företaget har skulder eller betalningsanmärkningar. Om ett företag har stora skulder finns det alltid en risk att det går i konkurs innan arbetet är klart.

Du kan också kolla upp om företaget finns på ”Svarta listan”, som är en lista som presenteras av Råd & Rön på företag som struntar i Allmänna reklamationsnämndens beslut.

Ta reda på om firman har ansvarsförsäkring samt eventuella behörigheter eller certifieringar för arbetet som ska utföras. Om det till exempel är ett badrum som ska göras om så måste hantverkaren ha certifikat för våtrumsarbeten.

Begär referenser från firman så att du kan få prata med tidigare kunder. Skriv ner frågor innan så att du inte glömmer bort något.

  • Är kunden nöjd med kontakten med firman/hantverkaren?
  • Är kunden nöjd med arbetet och resultatet?
  • Tillkom det något extra?
  • Hur hanterade man eventuella ändringar och tilläggsarbeten?
  • Höll man tidsplanen?
  • Stämde det överenskomna priset?

Du kan också leta på nätet efter omdömen om företaget. Tänk dock på att allt du läser på nätet inte är sant – det kan ju lika gärna vara hantverkaren själv som har författat de goda omdömena genom en påhittad kund.

Var noga med avtalet
När du har bestämt dig för vem som ska få utföra jobbet är det dags att skriva ett avtal. Det är väldigt viktigt att ni har ett skriftligt avtal, och det avtalet ska innehålla så mycket som möjligt. Ju fler detaljer avtalet innehåller, desto mer skyddad är du. Det är speciellt viktigt när det gäller större jobb. Om hantverkaren bara ska installera en tvättmaskin behöver du kanske bara veta vad som ska göras, när det ska göras och hur mycket det ska kosta.

Här är några punkter som ett avtal kan innehålla:

  • En noggrann beskrivning av vad som ska göras
  • Hur tilläggsarbeten ska hanteras, dokumenteras och prissättas
  • Totalpriset för arbetet
  • När arbetet ska vara klart
  • Vem som står för eventuell städning
  • Om det ska göras ROT-avdrag
  • Hur betalning ska ske
  • Eventuellt förseningsvite som betalas till dig om arbetet inte blir klart i tid

Det finns avtalsmallar som du och hantverkaren kan använda er av för att minska risken att ni glömmer något. Dessa hittar du bland annat hos Konsumentverket.

Pris och betalning
När det gäller priset finns det olika alternativ att använda sig av. Vissa vill ha ett fast pris för hela arbetet, för att slippa ovälkomna överraskningar. Andra föredrar att räkna de faktiska timmarna och kanske komma billigare undan. Utgå från dig själv och prata med hantverkaren för att diskutera vilken lösning som passar bäst.

  • Fast pris – ett pris som inte får ändras. Du vet vad arbetet kommer att kosta, men du får räkna med att hantverkaren kan lägga på extra för oförutsedda händelser.
  • Ungefärligt pris – en uppskattning av vad arbetet kommer att kosta. Huvudregeln är att ungefärligt pris inte får överskridas med mer än 15 %.
  • Löpande räkning – ett timpris som ni kommer överens om. Detta kan kombineras med ett takpris på vad det som mest får kosta.

Oavsett vilket alternativ du väljer ska du ta reda på vad som ingår och vad som kostar extra. Och kom ihåg att aldrig betala i förskott, du bör endast betala för slutfört och godkänt arbete. Tänk på att spara alla kvitton.